Probeer 7 dagen voor € 1,-

Blogs voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met games: 5 praktische manieren [2024]

geld verdienen Feb 21, 2024
Geld verdienen met games

Als je graag tijd doorbrengt met het spelen van games, dan heb je jezelf misschien wel eens afgevraagd of je hiermee echt geld kunt verdienen. Het goede nieuws is: ja, dat kan zeker! 

Als je om je heen kijkt, dan zie je genoeg voorbeelden van mensen bij wie dit gelukt is. Van de mensen op Twitch die honderden of zelfs duizenden euro’s per maand verdienen tot aan gamers op YouTube: spelletjes spelen voor geld is absoluut mogelijk. 

In dit artikel verkennen we verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met jouw passie voor spelletjes. 

(PS: wil je ook geld verdienen op andere manieren en deelnemen aan de Cashback Challenge? Lees dan de informatie aan het eind van deze blog.)

 

Kan je echt geld verdienen met spelletjes?

Het is niet zo gek dat er vandaag de dag zo veel mensen zijn die graag geld willen verdienen met het spelen van spelletjes. Of het nu gaat om de laatste FIFA game of Fortnite, er is veel mogelijk als het aankomt op het verdienen van inkomsten met games. Nu is het alleen wel zo dat het volledig afhangt van jezelf. Enkel en alleen een spelletje spelen en het filmen is niet genoeg. Je zal je echt volledig in moeten zetten op de kwaliteit die je maakt en de passie die je hebt voor de spellen die je kiest. Maar je kunt absoluut geld verdienen met spelletjes en games.

 

Geld verdienen met gamen

Gamen is voor velen tegenwoordig veel meer dan alleen een hobby. Het is een bloeiende industrie waarin spelers dankzij platforms zoals Twitch en YouTube geld kunnen verdienen terwijl ze hun favoriete games spelen. Door je gameplay te streamen, kun je een publiek opbouwen dat je volgt en ondersteunt. Donaties, abonnementen en sponsordeals zijn slechts enkele manieren waarop streamers hun inzet beloond zien worden. 

Hoe doe je dit dan, vraag je je af? Tijd om je aan de hand van een stappenplan te laten zien wat je kunt doen om vandaag nog te beginnen met geld verdienen met gamen: 

  • Stap 1: Stel je merk vast - Voordat je begint met streamen of het creëren van content, kun je nadenken over hoe je jezelf wilt positioneren. Kies een pakkende en opvallende gebruikersnaam, maak leuke profielafbeeldingen en bepaal op welk soort content en doelgroep je je gaat richten. Consistentie is belangrijk, dus zorg ervoor dat je merk je persoonlijkheid en interesses weerspiegelt. Dit is echt een must voor iedereen die graag geld wil verdienen met spelletjes. 
  • Stap 2: Stel je streaming setup op - Investeer in een goede streaming setup als je veel geld wil verdienen met games. Dit omvat een goede microfoon, een webcam van hoge kwaliteit en betrouwbare streaming software, zoals OBS. Een goed verlichte en georganiseerde gaming ruimte voegt ook professionaliteit toe aan je streams. Dit zie je maar al te goed bij de echt bekende streamers op het internet. Mocht je nog niet zo veel geld hebben om te investeren in een goede setup, zorg dan in ieder geval dat je geluid goed is. Als je een goede microfoon hebt, en je gebruikt OBS, dan kun je al snel een leuke stream bouwen.

  • Stap 3: Kies je platform - Beslis of je uitsluitend wilt streamen op Twitch, YouTube of beide. Elk platform heeft zijn voordelen, dus houd bij het maken van je keuze rekening met factoren zoals je doelgroep, functies en de sfeer in de community. Over het algemeen is Twitch een stuk toegankelijker voor de mensen die net beginnen met geld verdienen met gamen, maar je kunt ze het beste combineren als je zo veel mogelijk wil verdienen. Ook kun je bijvoorbeeld streamen op Twitch en dan je volledige gameplay, delen ervan of korte clips uploaden op YouTube. Zo gebruik je dezelfde content op verschillende manieren op beide platforms. 
  • Stap 4: Creëer boeiende content - Ontwikkel een contentstrategie die aanslaat bij je publiek. Of het nu gaat om indrukwekkende gameplay, informatieve recensies of boeiend commentaar op andere streamers, zoek uit wat jou onderscheidt ten opzichte van de rest. Consistente en vooral kwalitatieve content zal kijkers aantrekken en vasthouden. Dit is echt een must voor alle mensen die geld willen verdienen met games. 
  • Stap 5: Bouw aan je community - Ga zowel online als offline de interactie aan met je publiek. Reageer op comments, doe mee aan discussies en overweeg een Discord-server aan te maken waar je community met elkaar in contact kan komen. Het opbouwen van een community is heel belangrijk voor succes op de lange termijn.
  • Stap 6.1: Geld verdienen op Twitch - Op Twitch kun je geld verdienen op een aantal verschillende manieren. Je kunt geld verdienen met abonnementen. Moedig kijkers aan om zich te abonneren op je kanaal voor exclusieve emotes, badges en extraatjes. Kijkers kunnen daarnaast ‘bits’ kopen om te juichen tijdens je stream. Jij ontvangt hierbij een deel van de inkomsten. En als je ervoor in aanmerking komt, kan je ook nog eens geld verdienen met advertenties op je kanaal.
  • Stap 6.2: Geld verdienen met YouTube - Voor YouTube zijn er ook een aantal opties om geld te verdienen. De populairste optie is middels het YouTube Partner Program (YPP). Meld je aan voor YPP zodra je voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen, zodat je advertenties kunt opnemen in je video's. Bied daarnaast kanaallidmaatschappen aan om betalende abonnees exclusieve voordelen te bieden. En als je echt bekend begint te worden, kan je samenwerken met merken voor gesponsorde content. Klik hier voor een volledig artikel over geld verdienen met YouTube.

 

Spelletjes huren en verhuren

Een hele andere, maar toch interessante manier om geld te verdienen met spelletjes is door ze te verhuren, vooral als het aankomt op kinderfeestjes. Ouders zijn vaak op zoek naar leuke en unieke manieren om een kinderfeestje te organiseren. 

Het huren of kopen en vervolgens verhuren van speciale spellen kan daar perfect bij passen. Denk hierbij aan spellen die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en thema's. 

De makkelijkste manier om de spellen te verhuren is door middel van een post op Facebook of Instagram, bijvoorbeeld binnen een speciale buurtgroep. Als alternatief kan je er natuurlijk ook voor kiezen om fysiek een briefje op te hangen bij een supermarkt in de buurt. En als je nog wat professioneler aan de slag wilt, kun je natuurlijk een website maken om daar je spelletjes te verhuren. 

 

Spelletjes middag organiseren

Een andere leuke optie is het organiseren van spelletjesmiddagen. Dit kan variëren van kleine bijeenkomsten met vrienden tot grotere evenementen. Je kunt deelnemers een kleine toegangsprijs vragen of geld verdienen via sponsoring. Een andere tip is om ervoor te zorgen dat mensen een lange tijd blijven hangen en dat ze bijvoorbeeld betalen voor hun bezoek aan de spelletjes middag. 

Het makkelijkste is ook hier weer om gebruik te maken van posts op Facebook of Instagram om potentiële afnemers te zoeken. Wil je het groots aanpakken? Een mailtje sturen aan basisscholen in de buurt kan ook een hoop opleveren als je geluk hebt. Ook buurthuizen hebben vaak een website met contactgegevens waar je een berichtje naar kunt sturen met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in het organiseren van een spelletjes middag.

 

Spelletjes maken

Of je nu goed bent in knutselen of digitaal creatief bent, het maken van spellen biedt een unieke mogelijkheid om geld te verdienen. Dit kan zowel fysieke bordspellen als online games omvatten. Platforms zoals Kickstarter bieden een kans om jouw spelideeën te delen en de benodigde financiering te krijgen. Op dit platform kun je mensen vragen om te investeren in jouw nieuwe game. Zij krijgen een exemplaar als het af is en jij hebt het geld wat je nodig hebt om de nodige investeringen te kunnen doen. 

Daarnaast kun je via platforms als Fiverr en Upwork je diensten aanbieden als gameontwikkelaar. Ook hier is het eenvoudig om een account te maken, je diensten erop te zetten en opdrachten uit te voeren.

Geld verdienen met spelletjes testen

Voor degenen die graag betrokken zijn bij de ontwikkeling van games, is beta-testing een interessante optie. Game-ontwikkelaars betalen vaak voor feedback en bug-rapporten om hun spellen te verbeteren voordat ze op de markt worden gebracht. Door deel te nemen aan beta-testen draag je niet alleen bij aan de gaming community, maar verdien je ook een extra zakcentje. 

Geld verdienen met games is op heel wat verschillende manieren mogelijk zoals je wel hebt kunnen zien in dit artikel. Of je nu een enthousiaste gamer bent die zijn stream deelt met de mensen thuis of iemand die graag betrokken is bij de creatieve aspecten van het spel, alles is mogelijk als je bereid bent om er tijd in te stoppen. Ga op zoek naar de manieren die het beste bij jou passen en zet jouw liefde voor games om in een extra zakcentje. 

 

Geld verdienen op andere manieren: praktische tips en tools

Mocht je naast het geld verdienen met games ook op andere manieren geld willen verdienen, dan staan er op Unschooled meerdere videoseries voor je klaar:

 

Als je interesse hebt, dan kun je je hier aanmelden.

En mocht je nog vragen hebben over deze blog (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je gamingavontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-