Probeer 7 dagen voor € 1,-

Blogs voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met YouTube: 7 praktische manieren [2024]

geld verdienen social media Dec 12, 2023
Geld verdienen met YouTube

Je hebt YouTube al een paar keer gebruikt of je bent inmiddels een YouTube-pro. Nu ben je er klaar voor om er geld mee te verdienen. In deze blog ontdek je 7 praktische manieren om geld te verdienen met YouTube, waar je vandaag al mee kunt starten. Dit zijn ze:

  1. YouTube Partner Programma
    1. YouTube advertenties
    2. YouTube Shopping
    3. YouTube Premium
    4. YouTube kanaal lidmaatschappen
    5. Super Chat en Super Stickers
    6. Super Thanks
  2. Partnerschappen
  3. Affiliate marketing
  4. Jouw eigen producten verkopen
  5. Jouw eigen community starten
  6. YouTube Virtual Assistant
  7. YouTube video editing

Dus, kun je geld verdienen met YouTube? Absoluut! Lees verder, kies de strategie die jou het meest aanspreekt en begin vandaag nog met de praktische stappen die je van me krijgt.

(PS: dit is een uitbreiding op het blog over geld verdienen met social media. Wil je naast YouTube ook geld verdienen met andere social media? Klik dan hier.)

 

YouTube Partner Programma

Met het YouTube Partner Programma (YPP) kun je binnen YouTube geld verdienen met je kanaal. Dat kan op verschillende manieren die we hieronder gaan uitwerken.

Belangrijk om te weten: de vereisten voor het YouTube Partner Programma gaan binnenkort wijzigen. Je moest eerst nog 1000 abonnees en 4000 uur kijktijd hebben in de afgelopen 12 maanden, maar binnenkort wordt dat 500 abonnees en 3000 uur kijktijd. Dat laatste geldt nu nog niet voor Nederland en België, maar over een tijdje wel. Het is nog onbekend wanneer precies.

Kijktijd betekent hoeveel tijd mensen naar jouw video’s hebben gekeken. Mensen moeten dus in totaal 4000 (en binnenkort 3000) uur naar jouw video’s hebben gekeken.

Uit mijn eigen ervaring bleek dat het makkelijker was om 1000 abonnees te halen dan 4000 uur kijktijd, maar dat kan natuurlijk verschillen per kanaal.

Hieronder bespreken we 6 manieren waarop je geld kunt verdienen met het YouTube Partner Programma: advertenties, YouTube Shopping, YouTube Premium, YouTube Subscriptions, Super Chat en Super Stickers, en Super Thanks.

 

Optie 1: YouTube advertenties

Hierboven hebben we al gesproken over de YouTube advertenties. Het proces is simpel: jij maakt video’s. Die worden bekeken door mensen. Die mensen zijn interessant voor bedrijven omdat zij de producten of diensten van het bedrijf kunnen kopen. Daarom geven de bedrijven geld uit om hun advertenties op jouw kanaal te mogen laten zien. Dit gebeurt allemaal automatisch; jij hoeft er weinig tot niks voor te doen.

Om het punt nogmaals te maken: de inkomsten hangen af van veel factoren, zoals het aantal views, jouw sector (en dus de CPM waar we hierboven al over spraken) en je land (in Nederland/België verdien je meer dan in Thailand).

Voor veel YouTubers is dit een belangrijke bron van inkomsten, maar als contentmaker is het vaak niet verstandig om alleen hiermee geld te verdienen met YouTube.

Optie 2: YouTube Shopping

YouTube Shopping is een functie waarmee je jouw producten (of die van een ander) direct in je video's kunt promoten en verkopen. Wanneer je een product in je video toont of erover spreekt, kun je een Shopping-kaart toevoegen die kijkers rechtstreeks naar de productpagina leidt. Dit kan een product zijn dat je zelf verkoopt, of een product waarvoor je een affiliate bent. Je verdient geld wanneer een kijker een aankoop doet via jouw link. Deze manier om inkomsten te genereren kan erg handig zijn voor YouTubers met trouwe volgers of YouTubers die productreviewvideo’s maken.

Maar: ik maak je op dit moment nog wel blij met een dooie mus. Ten eerste moet je 20.000 abonnees hebben en ten tweede is deze optie alleen voor mensen uit de Verenigde Staten. YouTube zegt dat ze dit later gaan uitrollen in andere landen, dus houd het in de gaten. In de tussentijd kun je alvast aangeven dat je interesse hebt door dit formulier van YouTube in te vullen.

 

Optie 3: YouTube Premium

Als je kijkers geen advertenties willen zien, kunnen ze YouTube Premium aanschaffen. Het idee is simpel: kijkers betalen voor een reclamevrije ervaring op YouTube en krijgen toegang tot exclusieve content en nog meer speciale functies op YouTube. Jij als YouTuber krijgt dan een deel van hun abonnementsgeld, gebaseerd op hoeveel ze naar jouw content kijken. Dus hoe meer jouw volgers je video's bekijken, hoe meer je verdient.

 

Optie 4: YouTube kanaal lidmaatschappen

Wil je een beetje extra verdienen naast je advertentie-inkomsten op YouTube? Dan kun je ook denken aan het opzetten van kanaal lidmaatschappen. Hierbij kunnen je volgers een maandelijks bedrag betalen om lid te worden van je kanaal en in ruil daarvoor krijgen ze voordelen zoals badges, nieuwe emoji's, exclusieve livestreams, bonusvideo's en nog veel meer.

Het werkt het beste als je al een goeie basis van betrokken volgers hebt, omdat zij degenen zullen zijn die het meest bereid zijn om een maandelijkse bijdrage te leveren voor toegang tot exclusieve content van jou.

 

Optie 5: Super Chat en Super Stickers

Deze twee opties zijn handig als je regelmatig livestreams doet. Je kijkers kunnen dan gebruikmaken van de Super Chat en Super Stickers.

Met een Super Chat kunnen je kijkers geld betalen om een bericht in het opmerkingengedeelte van je livestream te laten opvallen doordat het een kleur krijgt en vastgepind wordt. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat hun berichten meer opvallen. Met Super Stickers kunnen je fans geanimeerde stickers naar je sturen.

Voor beide functies moeten je kijkers betalen. De prijs varieert en kan vaak door de kijker zelf worden bepaald. Dus hoe guller je kijkers, hoe meer je verdient ;) Bovendien kunnen deze functies helpen om je livestreams nog interactiever en boeiender te maken.

 

Optie 6: Super Thanks

Deze functie lijkt erg op de functies hierboven. Terwijl Super Chat en Super Stickers zijn bedoeld voor livestreams, is Super Thanks bedoeld voor video’s die niet live zijn.

Super Thanks is een functie waarmee je fans je kunnen 'bedanken' door een betaalde reactie te sturen op een van je video's. Het is net als een virtuele fooi die ze kunnen geven om hun waardering voor jouw harde werk te laten zien.

Het werkt als volgt: een fan koopt een Super Thanks en laat een reactie achter. Deze reactie krijgt dan een speciale kleur en een 'Super Thanks'-badge, waardoor hij opvalt tussen de rest van de opmerkingen.

 

Partnerschappen op YouTube

Een betaald partnerschap houdt in dat jij als maker met een bedrijf gaat samenwerken, waarbij jij het bedrijf of hun producten promoot in ruil voor geld of een andere vergoeding. De afspraken die jij hiervoor maakt met het bedrijf, vinden plaats buiten YouTube om, bijvoorbeeld door met het bedrijf te bellen of een e-mail te sturen.

Zodra je afspraken hebt gemaakt, kun je het bedrijf promoten in een video. Dit kan op veel verschillende manieren en spreek je af met het bedrijf. Het kan zijn dat ze gewoon willen dat je hun naam noemt, dat ze een clip van 30 seconden in je video willen laten verwerken of dat ze willen dat je een productreview van hun producten maakt.

Als je veel views en volgers hebt, kun je hier veel mee verdienen. Ik heb zelf onder andere twee kanalen over beleggen in aandelen en crypto. Ik werd in 2022 vaak benaderd door NFT-projecten om 30 seconden te praten over hun NFT, vaak in ruil voor $500 of zelfs meer. Maar: ik heb het altijd geweigerd. Als contentmaker is het in mijn eigen ogen belangrijker om authentiek te blijven en niet alleen maar voor het geld gaan, maar ook rekening houden met je volgers. Als je te vaak producten gaat promoten, vinden je volgers dat vaak niet leuk.

 

YouTube affiliate marketing

Affiliate marketing is eigenlijk heel simpel. Stel je voor dat je een groot fan bent van een bepaald merk schoenen. Je vertelt je vrienden erover en ze gaan die schoenen ook kopen. Het zou mooi zijn als je daarvoor betaald zou worden, toch? Dat is precies wat affiliate marketing doet.

Dit zijn de stappen:

  1. Je wordt een 'affiliate' of partner van een bedrijf. Dit betekent dat je hun producten gaat promoten.
  2. Het bedrijf geeft je een speciale link die naar hun producten leidt. Deze link is uniek voor jou.
  3. Je deelt deze link online, zoals op je website, blog, of natuurlijk in je YouTube-video’s.
  4. Wanneer iemand op jouw link klikt en iets koopt, krijg jij een percentage van die verkoop.

Als je affiliate marketing wilt gebruiken om geld te verdienen met YouTube, moet je dus eerst een affiliatelink naar hun producten hebben. Vervolgens maak je aantrekkelijke YouTube-video’s die deze producten laten zien en voeg je de unieke link toe aan de beschrijving van de video. Wanneer mensen op jouw links klikken en iets kopen, krijg je dus een deel van de verkoop. Zorg ervoor dat je video’s en beschrijvingen relevant en aantrekkelijk zijn om zo veel mogelijk mensen erop te laten klikken.

Als je met affiliate marketing aan de slag gaat, is het ook verstandig om andere platforms in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan TikTok, Instagram en Pinterest.

Je kunt trouwens ook affiliate worden van Unschooled. Bekijk deze pagina voor meer informatie en 5 praktische tips om meer geld te verdienen als affiliate.

 

Eigen producten verkopen via YouTube

YouTube is een geweldig platform om je eigen producten te verkopen. Je kunt hierbij denken aan fysieke producten, maar ook met digitale producten kun je geld verdienen op YouTube. Hier is hoe je dat doet:

  1. Zorg dat je een eigen website hebt met fysieke of digitale producten. Maak bijvoorbeeld een webshop. Je kunt dit eenvoudig doen door middel van Wordpress of een andere websitebouwer.
  2. Maak YouTube-video’s met beschrijvingen die direct linken naar de productpagina op jouw eigen website. Zorg ervoor dat je duidelijke video’s en gedetailleerde beschrijvingen van je producten gebruikt.
  3. Gebruik relevante trefwoorden. Dit helpt mensen om jouw producten te vinden wanneer ze zoeken op YouTube. Denk aan woorden die beschrijven wat je product is, wie het zou willen, en hoe het kan worden gebruikt.
  4. Houd je succes bij. YouTube geeft je statistieken over hoe je video’s presteren, zodat je kunt zien wat werkt en wat je kunt optimaliseren.

Je eigen community starten via YouTube

Het opbouwen van een community via YouTube kan een goede manier zijn om geld te verdienen, vooral als je een specifieke niche of interessegebied hebt waar je veel passie voor voelt. Hier zijn enkele stappen om dit te doen:

  1. Maak leuke/interessante/grappige content: Begin met het maken van video's die interessant en relevant zijn voor het publiek dat je voor ogen hebt. Dit kan variëren van grappige video’s tot leerzame content, afhankelijk van de interesses van jezelf en die van het publiek.
  2. Bouw een groep loyale volgers op: Door regelmatig boeiende content te posten, kun je loyale volgers krijgen. Hoe meer volgers je hebt, hoe groter je bereik en invloed. Zorg dat je ook contact maakt met je volgers, bijvoorbeeld door hen te laten reageren op je video’s en door zelf weer te reageren op hun reacties.
  3. Zoek een communityplatform: Zodra je een groep loyale volgers hebt, kun je ze uitnodigen om lid te worden van een community. Dit kun je bijvoorbeeld doen op Discord of Kajabi, of gewoon via WhatsApp of Facebook. Je kunt ervoor kiezen om je volgers te laten betalen om lid te worden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van Patreon of door je Kajabi-account te koppelen aan een betalingsprovider zoals PayPro.
  4. Interactie met je community: Zorg dat je actief met je volgers communiceert, zowel op YouTube als in de community. Reageer op reacties en doe livestreams om interactie met je volgers te verhogen. Dit kan helpen om je community te versterken en je bereik te vergroten.
  5. Promoot je andere producten of diensten: Als je een eigen bedrijf, producten of diensten verkoopt, kun je deze promoten in je YouTube-video’s en in je community om nog meer geld te verdienen met YouTube.

 

Geld verdienen als YouTube Virtual Assistant

Deze manier is iets meer ‘out of the box’. Hiermee verkoop je namelijk niks via YouTube, maar help je anderen om te gaan met YouTube. Als je heel veel weet over YouTube, dan kun je jezelf in de markt zetten als ‘virtual assistant’ of ‘consultant’. Dit is een online assistent die andere mensen en bedrijven kan helpen met bijvoorbeeld mooie video’s maken, goede teksten schrijven voor de beschrijvingen, producten verkopen via YouTube, en ga zo maar verder.

Dit is je stappenplan:

  1. Leer YouTube kennen. Besteed wat tijd aan het verkennen van het platform, het begrijpen van hoe video’s, beschrijvingen, trefwoorden en SEO werken, en verdiep je in de YouTube-analyse. Ga op Google en YouTube op zoek naar artikelen en video’s die je meer vertellen over YouTube, zodat jij dé YouTube-expert wordt.
  2. Verdiep je in YouTube-marketing. Er zijn veel gratis bronnen online die je kunnen helpen om te leren hoe je YouTube kunt gebruiken om bedrijven te promoten.
  3. Bouw een portfolio. Start met een paar kleine projecten, misschien zelfs gratis of tegen een laag tarief, om ervaring op te doen en resultaten te kunnen laten zien aan toekomstige klanten.
  4. Promoot je diensten. Dit kun je doen bij lokale ondernemers bij jou in de buurt, of je kunt online aan de slag via Fiverr, Upwork, LinkedIn of je eigen website. Als je dit op je eigen website gaat doen, overweeg dan om gebruik te maken van blogs met goede Search Engine Optimization (SEO).
  5. Blijf leren en je skills verbeteren. YouTube verandert regelmatig, dus het is belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste tips & tricks.

 

Geld verdienen met YouTube video editing

Als video editor kun je geld verdienen door YouTubers te helpen met het bewerken van hun video’s, bijvoorbeeld met behulp van Adobe Premiere Pro. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om geld te verdienen als YouTube video editor:

  1. Leer video editing: Kies een tool, zoals Adobe Premiere Pro, en leer hoe je dit gebruikt om video’s te editen. Ga op YouTube op zoek naar video’s die je uitleggen hoe deze software werkt. Oefen vervolgens met je eigen video’s om je skills op te bouwen.
  2. Bouw een portfolio: Maak een portfolio van je beste videobewerkingen. Dit kunnen zowel persoonlijke projecten als voorbeelden van video’s voor andere YouTubers zijn.
  3. Zorg dat je online zichtbaar wordt: Maak een eigen website of gebruik platforms zoals Fiverr, Upwork of LinkedIn om je werk te presenteren en jezelf te promoten als video-editor voor YouTubers.
  4. Netwerk met YouTubers: Zoek actief naar YouTubers die mogelijk op zoek zijn naar een video editor. Neem contact met hen op via e-mail of sociale media en bied je diensten aan. In het begin kun je ervoor kiezen om gratis of voor een laag bedrag te werken, om zo een portfolio op te bouwen. Later (of meteen aan het begin) kun je hogere prijzen vragen.
  5. Lever goed werk en bouw een sterke reputatie op: Zorg ervoor dat je projecten op tijd en naar tevredenheid van je klanten aflevert. Dit kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame, waardoor je meer klanten kunt aantrekken.

 

Naast de bovengenoemde manieren om geld te verdienen met YouTube, hoor ik ook vaak deze vragen van mensen:

  1. Hoeveel krijg je betaald per 1000 views op YouTube?
  2. Hoeveel verdien je met YouTube met 100.000 abonnees?

Hieronder vind je de antwoorden.

 

Hoeveel betaalt YouTube per 1000 views?

Op YouTube verdienen contentmakers geld via het YouTube Partner Programma, waar we het later in deze blog over zullen hebben. Hoeveel je precies verdient, hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van je content, je doelgroep en hun locatie, en het soort advertenties dat op je video's wordt weergegeven. De gemiddelde opbrengst wereldwijd ligt ergens tussen de $0.25 tot $4.00 per 1000 views, maar dit kan sterk variëren. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld een veel hogere CPM (Cost Per Mille, oftewel de kosten per 1000 weergaven) dan in Thailand. Ook de sector maakt veel uit: als je video’s maakt over investeren, is je CPM hoger dan als je video’s maakt over make-up.

Zelf heb ik twee YouTube-kanalen onder de naam ‘Nesami’: een met 2500 abonnees en een met 10.000 abonnees. Toen ik nog veel video’s postte, had ik geregeld een CPM van meer dan 20 euro per 1000 weergaven. Zo verdiende ik regelmatig 300 tot 600 euro per maand.

 

Hoeveel verdien je met YouTube met 100.000 abonnees?

Het aantal abonnees op YouTube is niet direct gekoppeld aan hoeveel je verdient. De belangrijkste inkomstenbron op YouTube is meestal advertentie-inkomsten via het YouTube Partner Programma. Die inkomsten zijn gebaseerd op het aantal weergaven, niet het aantal abonnees. Daarnaast is je omzet ook afhankelijk van jouw sector, je doelgroep en de kwaliteit van de video’s. Te veel factoren om op deze vraag dus 1 antwoord te geven.

Dat gezegd hebbende, als je 100.000 abonnees hebt en een consistent aantal views krijgt, kun je er voldoende geld mee verdienen om van te leven. Zoals ik hierboven aangaf, had ik een kanaal met 10.000 abonnees en daarmee verdiende ik honderden euro’s per maand. Als je 10 keer zo veel abonnees en views hebt, kun je dus duizenden euro’s per maand verdienen.

 

Geld verdienen op andere manieren: praktische tips en tools

Mocht je naast het geld verdienen met YouTube ook op andere manieren geld willen verdienen, dan staan er op Unschooled meerdere videoseries voor je klaar:

 

Als je interesse hebt, dan kun je je hier aanmelden.

En mocht je nog vragen hebben over deze blog (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je YouTube-avontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-