Probeer 7 dagen voor € 1,-

Voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met een online cursus maken: praktische info en tips

affiliate marketing geld verdienen May 07, 2024
Geld verdienen met een online cursus maken

Ik heb zelf al veel online content gemaakt op YouTube en cursusplatforms. Sowieso meer dan 600 YouTube-video’s op verschillende kanalen. En meerdere uitgebreide cursussen over uiteenlopende onderwerpen. 

Nu heb ik Unschooled gebouwd, wat eigenlijk een soort Netflix-platform is met allerlei cursussen over verschillende vakgebieden, gegeven voor vakexperts met jarenlange ervaring. 

Ik heb dus veel ervaring met het maken van online cursussen. Hieronder deel ik een paar inzichten met je :) Veel plezier en succes!

(PS: wil je ook geld verdienen op andere manieren en deelnemen aan de Cashback Challenge? Lees dan de informatie aan het eind van deze blog.)

 

Van je hobby een online cursus maken

Als je een hobby hebt waar je gepassioneerd over bent en waar je goed in bent, kun je er absoluut een online cursus over maken om je kennis met anderen te delen. 

Misschien heb je jarenlang ervaring met koken, fotografie, schrijven of een andere skill. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het leren van dit soort nieuwe skills, en jij kunt hen helpen door je expertise in een cursus te stoppen. 

Een goed samengestelde online cursus levert waardevolle inzichten op en zo help je anderen sneller vooruitgang te boeken. Je geeft ze handvatten en kennis die je zelf hebt opgedaan en helpt ze zo om een vliegende start te maken.

 

Via een cursus onderwijs geven

Onderwijs geven via een cursus is een geweldige manier om je expertise en passie te delen met een breder publiek. In plaats van dat je alleen studenten in een traditionele klasomgeving bereikt, kun je met een online cursus leren toegankelijk maken voor mensen over de hele wereld. 

Door duidelijke lessen te maken en je kennis op een gestructureerde manier aan te bieden, help je studenten snel vooruitgang te boeken en praktische vaardigheden te ontwikkelen. 

Een cursus stelt je in staat om complexe onderwerpen op te delen in hapklare delen, waardoor leren leuk en gemakkelijk wordt. Zo kun je anderen inspireren om hun doelen te bereiken met jouw begeleiding!

 

Wat voor type cursus heb je allemaal?

Er zijn talloze soorten cursussen die je kunt volgen en maken, zowel online als offline. Hieronder vind je een lijst van verschillende typen cursussen en onderwijsvormen die je kunt overwegen:

 1. Online cursus: Dit zijn zelfstandige modules die studenten op eigen tempo kunnen doorlopen via platforms zoals Udemy, Coursera, of Kajabi, wat mijn persoonlijke favoriet is en waar ik al mijn cursussen op host.
 2. Live webinar: Interactieve sessies die live gestreamd worden, waarbij deelnemers vragen kunnen stellen en directe feedback kunnen krijgen.
 3. Live seminar: Dit zijn meestal bijeenkomsten op locatie die gericht zijn op een specifiek onderwerp, vaak meer diepgaand dan een webinar.
 4. YouTube-videoserie: Educatieve content in serievorm gepubliceerd op YouTube, die toegankelijk is voor iedereen.
 5. Workshop: Een interactieve cursus die praktische vaardigheden leert, vaak in een groepssetting. Meestal is dit op locatie en wordt het door elkaar gebruikt met het woord ‘seminar’.
 6. Hybride cursus: Combinatie van online en offline leermethoden, waarbij sommige sessies face-to-face zijn en andere online.
 7. MOOC (Massive Open Online Course): Online cursussen die op grote schaal worden aangeboden door universiteiten of onderwijsplatforms, vaak gratis.
 8. E-learning modules: Korte, interactieve online lessen gericht op specifieke vaardigheden of kennis. Soms wordt een ‘e-learning’ ook wel een ‘online cursus’ of ‘online training’ genoemd.
 9. Bootcamp: Intensief trainingsprogramma, vaak gericht op het snel leren van een specifieke skill. Dit is vaak op locatie en duurt meestal meerdere dagen.
 10. Masterclass: Dit waren initieel voornamelijk kwalitatief hoogwaardige lessen, vaak gegeven door experts of grote namen in hun veld. Maar inmiddels wordt deze term ook door elkaar gebruikt met termen als ‘webinar’.

 

Je online cursus ontwerpen: hoe doe je dat?

Als je je eigen online cursus wilt ontwerpen, dan kun je deze praktische stappen volgen om efficiënt te werk te gaan:

 1. Bepaal je onderwerp: Kies een onderwerp waar je gepassioneerd over bent en waar je veel van afweet. Zorg ervoor dat er vraag is naar dit onderwerp. Doe marktonderzoek om te bepalen wat potentiële studenten willen leren en welke cursussen al beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld door keyword research te doen met SEO tools zoals Ubersuggest of Ahrefs. (Stuur gerust een mailtje als je vragen hebt.)
 2. Stel leerdoelen op: Definieer wat je studenten gaan leren door jouw cursus te volgen. Deze doelen moeten duidelijk, meetbaar en haalbaar zijn. Elk leerdoel moet aangeven wat de student kan na het afronden van de cursus.
 3. Structuur je cursus: Maak een overzicht van de cursus door de grote lijnen en modules te plannen. Breek elk onderdeel af in afzonderlijke lessen waarin je telkens een specifiek onderwerp behandelt. Zorg voor een logische volgorde waarin de informatie op een begrijpelijke manier wordt opgebouwd.
 4. Creëer de inhoud: Afhankelijk van je leerdoelen, kun je verschillende soorten content maken, zoals video's, leesteksten, slides en audio’s. Video's zijn vaak het meest effectief voor online leren omdat ze zowel auditief als visueel zijn, wat voor meer engagement kan zorgen.
 5. Bouw je cursusplatform: Kies een platform waar je je cursus gaat hosten. Populaire opties zijn Teachable, Udemy of Kajabi (nogmaals: mijn persoonlijke favoriet waar ik Unschooled ook op heb gebouwd). Op deze platforms vind je tools voor het uploaden van je cursuscontent en het managen van je cursisten.
 6. Test je cursus: Voordat je live gaat, is het belangrijk om je cursus grondig te testen. Dit kun je doen door een kleine groep mensen je cursus te laten doorlopen en om feedback te vragen. Gebruik deze feedback om verbeteringen aan te brengen. Dit heb ik zelf ook gedaan met Unschooled, door 20 mensen een maand lang Unschooled te laten testen.
 7. Lanceer en promoot je cursus: Zodra je cursus klaar en getest is, kun je deze lanceren. Promoot je cursus via sociale media, je eigen website, of door e-mailmarketing. Je kunt bijvoorbeeld een introductiekorting of een gratis proefles aanbieden om meer cursisten te trekken. Je kunt deze stap trouwens ook helemaal als eerste stap doen. Oftewel: je kunt je cursus promoten, mensen alvast een bedrag laten betalen, en dan de cursus bouwen als je ziet dat er veel animo is. 
 8. Verzamel feedback en optimaliseer: Na de lancering is het belangrijk om continu feedback te verzamelen en je cursus te blijven verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je cursus relevant en waardevol blijft voor toekomstige studenten.

 

Kosten van het maken van een cursus

Het ontwikkelen van een online cursus brengt natuurlijk verschillende kosten met zich mee. Hier is een overzicht van mogelijke uitgaven:

 1. Domein kopen: Een uniek domein voor je cursusplatform kost gemiddeld €10-€20 per jaar.
 2. Hosting van het domein: Om je website online te houden, zijn er hostingkosten, die over het algemeen variëren van €3 tot €20 per maand, afhankelijk van de provider en het type hosting.
 3. Platform voor de cursus: Diensten zoals Teachable of Kajabi bieden hosting voor cursussen aan. Ze vragen vaak een maandelijkse fee die start rond de €29 en kan oplopen afhankelijk van het aantal cursisten en de functies die je nodig hebt. Goed om te weten: bij Kajabi krijg je (bijna) alles in 1: domeinhosting, cursus maken, community bouwen, emailmarketing, website maken, contactbeheer, blogs, etc.
 4. Software voor cursusontwikkeling: Tools voor het maken van video’s en ander cursusmateriaal kunnen variëren van gratis tot honderden euro's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opnameprogramma’s zoals OBS Studio, en video editing programma’s zoals Adobe Premiere Pro.
 5. Marketing: Kosten voor advertenties en promotiemateriaal om je cursus te verkopen kunnen snel oplopen, afhankelijk van je strategie. Maar je kunt ook aan de slag gaan met bloggen en SEO, wat vrijwel gratis kan. Kost alleen wel tijd ;) Op Unschooled hebben we ook een uitgebreide SEO cursus.

 

Hoe geld verdienen met een online cursus maken?

Hier zijn enkele manieren om geld te verdienen met het maken van een online cursus:

 1. Verkoop individuele cursussen: Bepaal een eenmalige prijs voor toegang tot je cursus. Dat kan ‘lifetime’ zijn, of bijvoorbeeld om 1 jaar toegang te krijgen tot je cursus.
 2. Abonnementsmodellen: Bied toegang tot al je cursussen voor een maandelijks of jaarlijks tarief.
 3. Freemium model: Bied een basisversie van je cursus gratis aan en reken kosten voor de meer geavanceerdere content.
 4. Corporate trainingen: Verkoop je cursussen in bulk aan bedrijven voor hun werknemers.
 5. Coaching en consulting: Combineer je cursus met persoonlijke coaching of consulting diensten voor een hogere prijs.
 6. Affiliate marketing: Integreer affiliatelinks in je cursus naar andere producten en diensten en verdien commissies op de sales via jouw links. Lees deze blog voor meer informatie.
 7. Host live workshops: Vraag geld voor exclusieve live sessies of intensieve workshops die dieper ingaan op de onderwerpen van jouw cursus.
 8. Licentierechten verkopen: Verkoop de rechten om je cursusmateriaal te gebruiken aan andere aanbieders of instellingen.

 

Geld verdienen op andere manieren: praktische tips en tools

Mocht je ook op andere manieren geld willen verdienen, dan heb ik nog wel wat opties voor je.

Op Unschooled staan meerdere videoseries die gaan over geld verdienen en besparen:

 

Mocht je interesse hebben, dan kun je je hier aanmelden.

En mocht je nog vragen hebben over het maken van een online cursus (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je avontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

 • Direct toepasbare levenslessen
 • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
 • Online en offline community met gelijkgestemden
 • Elke maand extra content
 • Maandelijks opzegbaar
 • BONUS #1:
  live webinars met vakexperts
 • BONUS #2
  Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

 • Direct toepasbare levenslessen
 • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
 • Online en offline community met gelijkgestemden
 • Elke maand extra content
 • BONUS #1:
  live webinars met vakexperts
 • BONUS #2
  Cashback Challenge
 • 40% korting
  vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-