Probeer 7 dagen voor € 1,-

Voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met AI & ChatGPT: 11 manieren om vandaag mee te starten [2024]

geld verdienen Mar 28, 2024
Geld verdienen met AI en ChatGPT

Artificial Intelligence (AI), in het Nederlands ‘kunstmatige intelligentie’ genoemd, wordt steeds meer gebruikt voor allerlei toepassingen. Maar wist je dat er verschillende manieren zijn om geld te verdienen met AI? 

In deze blog leggen we uit hoe je geld kan verdienen met ChatGPT, hoe je blogs kunt schrijven met AI, hoe je logo’s of AI kunstwerken kunt maken en verkopen en hoe je geld kunt verdienen door te beleggen in AI-aandelen of crypto’s. 

(PS: wil je ook geld verdienen op andere manieren en deelnemen aan de Cashback Challenge? Lees dan de informatie aan het eind van deze blog.)

 

Geld verdienen met ChatGPT

ChatGPT is nog maar relatief kort beschikbaar, maar het heeft al voor een hele revolutie gezorgd op allerlei vakgebieden. Door deze ontwikkelingen komt telkens vaker de vraag op: kan je geld verdienen met ChatGPT? Nou, dat kan zeker. Er zijn ontelbare manieren.

ChatGPT is een AI-model dat is gemaakt om ‘menselijke’ tekst te genereren. ChatGPT beantwoordt vragen maar kan daarnaast nog veel meer. ChatGPT is heel veelzijdig en daarom ook in te zetten om geld mee te verdienen. Enkele manieren om geld te verdienen met ChatGPT zijn:

 • Reviews schrijven (want je kunt ook geld verdienen met reviews)
 • Content creatie (voor bijv. blogs of social media)
 • Verbeteren van je teksten
 • Vertalen van teksten
 • E-book schrijven
 • Inzetten voor klantenservice

 

ChatGPT kan jou inderdaad helpen geld te verdienen door content te creëren. Voor websites, blogs en sociale media kun je het eenvoudig inzetten. Als jij bijvoorbeeld een idee hebt waarvoor je een stuk tekst wilt uitwerken, dan kun je dit aan ChatGPT vragen. Daarnaast kan ChatGPT ook helpen met het bedenken van nieuwe ideeën. Dit bespaart tijd om meer content te creëren, zodat jij je kunt richten op andere dingen. Je kunt op heel veel manieren geld verdienen met social media; bekijk hiervoor deze blog.

Het verbeteren en vertalen van teksten is ook een manier om geld te verdienen met ChatGPT. Jij kunt een stuk tekst in ChatGPT zetten en vervolgens vragen om verbetersuggesties. Je kunt zelfs vragen of ChatGPT de hele tekst voor jou wil vertalen. Via platforms als bijvoorbeeld Fiverr worden freelancers gezocht en betaald voor het verbeteren of vertalen van teksten. Zo kun jij ChatGPT inzetten om geld te verdienen. 

Een andere manier om online geld te verdienen is het schrijven van e-books. Een e-book schrijven kan veel tijd in beslag nemen. Hier kan ChatGPT mee helpen. Als jij een idee hebt, kun je ChatGPT vragen een stuk te schrijven. Uiteindelijk kan het zelfs een heel boek voor jou schrijven. Daarnaast kan het helpen om ideeën te bedenken voor je e-book, of om manieren te bedenken om je e-book te gaan promoten. 

ChatGPT kan je ook inzetten als chatbots of virtuele assistent voor het beantwoorden van klantvragen, bijvoorbeeld door een zogenaamde ‘Custom GPT’ te maken. Dit is een door jou aangepaste versie van ChatGPT die je kunt instellen om vragen van gebruikers op een bepaalde manier te beantwoorden. 

Daarnaast kun je ook een klantenservicebedrijf opzetten met behulp van ChatGPT. Bedrijven betalen jou dan voor het gebruik van je chatbotdiensten. Hiervoor zul je wel moeten zorgen dat je ChatGPT goed geoptimaliseerd hebt zodat het klanten in specifieke gevallen goed kan helpen. 

 

Als je benieuwd bent naar hoe je ChatGPT precies gebruikt, en hoe je je eigen ‘Custom GPT’ kunt bouwen (wat eenvoudiger is dan je waarschijnlijk denkt), dan kun je terecht bij deze videoserie van vakexpert Kim Pot over het gebruik van ChatGPT. Je ontdekt hoe je goede prompts schrijft en hoe je ChatGPT slim kunt inzetten.

 

Blogs schrijven met AI

AI kan ook helpen om blogs te schrijven. Hiermee kun je tijd besparen want AI kan zelfs een complete blog voor je schrijven. Het kan zorgen voor consistentie en kan helpen om regelmatig een blog te blijven uploaden. Daarnaast kan je met AI ook nieuwe ideeën bedenken en hier vervolgens onderzoek naar doen. Zo kun je een AI systeem, zoals ChatGPT, vragen stellen over allerlei onderwerpen. 

Zelf gebruik ik ook weleens ChatGPT om (delen van) blogs te schrijven, zodat ik de output vervolgens kan nakijken en herschrijven waar nodig. Dit is hoe ik over het algemeeen te werk ga:

 1. Eerst geef ik ChatGPT een uitleg van wat voor blog ik wil schrijven, wie de doelgroep is en wat het doel is van de blog.
 2. Vervolgens vraag ik ChatGPT om een lijst te bedenken van subonderwerpen die bij het hoofdonderwerp horen, zodat we daar kopjes over kunnen schrijven.
 3. Dan vraag ik of ChatGPT me een lijst kan geven met belangrijke trefwoorden die we in de blog gaan opnemen.
 4. Vervolgens laat ik ChatGPT telkens een kopje schrijven over een subonderwerp, gebruikmakend van de belangrijke trefwoorden van de vorige stap.
 5. Daarna lees ik de tekst door en herschrijf ik deze waar nodig.
 6. Zo gaan we steeds elk kopje bijlangs. Aan het einde maken we samen nog een goede afsluiting en een sterke introductie. En dan maken we een goede titel en metabeschrijving. En om het dan nog even helemaal af te maken, kun je ChatGPT ook vragen om een afbeelding te genereren die bij de blog past, zodat je die ook kunt gebruiken.

 

Hoewel het maken van een blog met AI voordelen kent, is het wel belangrijk om jouw persoonlijke touch toe te voegen. Door AI te combineren met iets persoonlijks en unieks kun je blogs schrijven die lezers aantrekt en hier uiteindelijk ook geld mee verdienen. Hoe je geld verdient met bloggen kun je hier lezen in onze blog over geld verdienen met bloggen.  

 

Logo ontwerpen met AI en verkopen

Via AI kun je logo’s creëren en deze logo’s kun je vervolgens verkopen. Fun fact: het logo van Unschooled is ook vrijwel volledig met AI gemaakt.

Het maken van logo’s met AI is snel en er zijn veel mogelijkheden. Er zijn meerdere AI-logomakers die een beschrijvende tekst om kunnen zetten in een logo. Zo heb je ChatGPT, Midjourney en DALL-E 3 die een afbeelding kunnen maken. 

 

De stappenplannen verschillen heel erg per systeem dat je gebruikt, dus die laat ik hier even achterwege. Op het moment van schrijven vind ik Midjourney het fijnste werken, maar de leercurve is wel groot. Je hebt eerst wat vlieguren (lees 10+ uur) nodig om in ieder geval de basis goed te kennen, zodat je output zo goed mogelijk wordt. ChatGPT is eenvoudiger in gebruik, maar de output vind ik vaak wat minder mooi. 

Zodra je mooie afbeeldingen en logo’s hebt gemaakt, kun je die gaan verkopen via platforms voor freelancers zoals Fiverr en Upwork. Je kunt natuurlijk ook een eigen website opzetten, of ze verkopen via een platform als Instagram of Etsy

Zorg er natuurlijk voor dat je logo's van goede kwaliteit zijn en je jouw diensten promoot om zo meer klanten aan te trekken.

 

AI kunst maken en verkopen

Zoals we hierboven al aangaven, zijn er verschillende AI-tools waarmee je kunstwerken kunt maken, zoals ChatGPT, Midjourney en DALL-E 3. Deze zou je vervolgens kunnen verkopen om zo geld te verdienen met AI. Het werkt als volgt: 

 1. Kies een AI-tool: de ene levert betere output dan de andere. Zo vind ik de output van Midjourney beter dan ChatGPT. Maar de leercurve is bij Midjourney wel weer groter dan bij ChatGPT. 
 2. Creativiteit: AI kan de basis bieden voor jouw kunstwerk maar jij bent de artiest en kunt het resultaat aanpassen aan jouw visie. Zo kun je kiezen voor bepaalde kleuren, stijlen of andere elementen. Hierdoor kun je de kunst uniek maken.
 3. Verkopen: nadat je een kunstwerk hebt gemaakt, kun je deze online verkopen. Hier zijn verschillende platforms voor. Een bekende is Etsy. Je kan ook je eigen website maken en de kunst hier verkopen. Of je kunt je AI-kunst omzetten tot een NFT en deze verkopen via een platform zoals OpenSea. Als je meer over NFT’s wilt leren, bekijk dan deze videoserie van vakexpert Lisanne Drost van NFT Wegwijs. 
 4. Promoten: via bijvoorbeeld sociale media of kunstgalerijen kun jij jouw kunstwerken promoten en potentiële kopers aantrekken.

Door deze 4 stappen te volgen, kun jij AI-kunstwerken verkopen en zo geld verdienen met AI. 

 

Beleggen in AI aandelen

Een andere manier om geld te verdienen met AI is door te beleggen in AI-aandelen. Je investeert dan in een bedrijf dat zich bezighoudt met AI. De volgende 6 stappen leggen uit hoe dit werkt: 

 1. Onderzoek doen: bekijk bedrijven die actief zijn in de AI-sector. Kijk naar hun positie in de markt, het team achter het bedrijf, de financiële prestaties van het bedrijf en hun kans om verder te groeien. 
 2. Aandelen kopen: na je onderzoek bepaal je waar je in wilt investeren. Via een online exchange, zoals DEGIRO of Trading212 in Nederland en België, kun je aandelen van die bedrijven kopen. 
 3. Houd de markt in de gaten: blijf op de hoogte van ontwikkelingen op de markt. Zorg ook dat je het nieuws over de AI-sector volgt. En dat je eventueel technische analyse leert. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de prijs van je aandelen, en dus de waarde van je portfolio. 
 4. Langetermijndenken: het kan even duren voordat je veel winst maakt op je aandelen. Heb geduld en richt je aandacht op de lange termijn. Beleggen doe je over het algemeen voor een periode van langer dan 5 jaar. 
 5. Spreiding: overweeg om in verschillende bedrijven te beleggen. Door het verspreiden verminder je het risico. Je kunt ook op zoek gaan naar een zogenaamde ETF, een exchange traded fund, waarin veel AI-aandelen zitten. Een ETF is een soort mandje met aandelen van allerlei verschillende bedrijven. Er zijn tegenwoordig al veel AI ETF’s op de markt, oftewel: mandjes met aandelen van allerlei AI-bedrijven.

Het beleggen in AI-aandelen is een (relatief passieve) manier om geld te verdienen met AI. Er zitten wel risico’s aan vast, zoals schommelingen in de markt, maar als je geduldig wacht en goed de markt in de gaten blijft houden kan het op de lange termijn absoluut winstgevend zijn. 

 

Mocht je meer willen ontdekken over de wereld van beleggen, dan heb ik een flink uitgebreide videoserie gemaakt hierover. Ik heb namelijk meer dan 1000 uur onderzoek gedaan in de wereld van beleggen, en heb mijn lessen gedeeld in deze videoserie op Unschooled. 

 

Beleggen in AI crypto

Er zijn cryptocurrencies die AI gebruiken of AI-gerelateerde toepassingen hebben. Door te investeren in deze crypto’s kun jij geld verdienen. Voor het kopen van crypto’s kun je dezelfde 5 stappen doorlopen als bij het beleggen in aandelen. 

Enkele bekende AI cryptocurrencies zijn: SingularityNET (AGIX), Fetch.ai (FET) en Bittensor (TAO). Dit zijn een paar voorbeelden maar er zijn nog meer. Heel veel meer. Belangrijk is om goed onderzoek te doen. Via deze site kun je de meest waardevolle AI en big data crypto’s bekijken, op volgorde van market cap: https://coinmarketcap.com/view/ai-big-data/ 

 

Je verdient hier dus geld met AI door een bepaalde AI crypto te kopen en deze na verloop van tijd te verkopen voor (hopelijk) een hoger bedrag, zodat je winst hebt gemaakt. Dit kun je op langere termijn doen (beleggen/investeren), maar je kunt ook op kortere termijn handelen (daytraden/swingtraden).

Daarnaast kan AI helpen bij het verdienen van geld met crypto. Een voorbeeld hiervan is een trading bot. Dit is een softwareprogramma dat namens jou kan handelen op de crypto exchanges. Jij kan vooraf regels instellen en via deze regels en algoritmes kan een bot de beslissing nemen om crypto’s te kopen, verkopen of aan te houden. De AI-functies van een trading bot kunnen verschillende aspecten bevatten, bijvoorbeeld het analyseren van marktgegevens, het identificeren van trademogelijkheden, het beheren van je risico en het uitvoeren van transacties. Pas alleen wel heel goed op bij trading bots. Mensen beloven je vaak gouden bergen, maar in de praktijk gaat het vaak niet allemaal zo soepel als gedacht. Dus verlaag je verwachtingen, doe enorm goed onderzoek voordat je eraan begint, en áls je hiermee aan de slag gaat, begin dan klein. Er zijn veel scams namelijk.

Afgezien hiervan kan AI grote datasets analyseren en voorspellende modellen maken. Op basis van deze analyses en modellen kun je patronen en trends identificeren en toekomstige prijsbewegingen voorspellen. Dit kan jou helpen bij het maken van investeringsbeslissingen en bij het ontdekken van potentiële kansen en risico’s. 

 

Beleggen voor beginners, NFT’s, ChatGPT en meer

Als je klaar bent om verder te duiken in de wereld van AI, ChatGPT, NFT’s en beleggen, dan heb ik allerlei nuttige videoseries voor je klaargezet, waaronder:

 

Ook heb ik een Cashback Challenge voor je klaargezet op Unschooled.

De Cashback Challenge bestaat uit tientallen tips & tricks die je kunt toepassen om geld te besparen of juist meer te verdienen. In totaal kun je er meer dan € 2801,- mee besparen/verdienen op jaarbasis.

Als je meedoet aan de Cashback Challenge, krijg je ook toegang tot de Unschoolers-community. Hier kun je samen met mij en gelijkgestemden verder praten over online geld verdienen. Je kunt je hier aanmelden.

Tot zo meteen!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

 • Direct toepasbare levenslessen
 • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
 • Online en offline community met gelijkgestemden
 • Elke maand extra content
 • Maandelijks opzegbaar
 • BONUS #1:
  live webinars met vakexperts
 • BONUS #2
  Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

 • Direct toepasbare levenslessen
 • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
 • Online en offline community met gelijkgestemden
 • Elke maand extra content
 • BONUS #1:
  live webinars met vakexperts
 • BONUS #2
  Cashback Challenge
 • 40% korting
  vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-